tavi_scostume.jpg

Octavian Blaga este un ţaran dac bărbos. Scrie pentru a putea să doarmă. A publicat câteva libele de versuri şi de călătorii, a „inventat” vreo două publicaţii şi a cam plecat din „câmpul activ” al literelor şi al jurnalisticii să se odihnească puţin…

Între timp, foloseşte acest blog pentru a se recapitula şi pentru a nu uita totul şi pe toţi. Şi invers. Să nu fie uitat cu totul. De chiar toţi.

O nouă minciună, cum ar veni…

Publicitate
19 comentarii
 1. sim a spus:

  hello tavitza
  stau asa in prag de ziua noaua si beau o palinca. o palinca cu mine. in straintate toate palincile le beau doar cu mine. nu din lipsa de palinca. nici de oameni. din lipsa de mine)))
  dadui peste site-ul tau. nu din intamplare. dar nici dupa efervescente cautari. pur si simplu.
  lumina era aprinsa, gazada in prag. apoi dara am intrat. si-am cetit una alta. si m-am bucurat. de vorbele tale, de gandurile tale, de povestile tale.
  de multa vreme bantui bezmetic prin noapte. nu mi-am luat ca Diogene un felinar ci umblu ca Thales sa masor lungimea umbrelor. prietenii mei s-au mutat in telefon. cand il inchid, ei calaresc vantul aiurea prin lume.
  eu imi petrec vremea vascuind. am invatat cuvinte de doamne, pe care le dau cu spoiala si clor. le folosesc in fiecare zi la intretinerea relatiilor antiseptice cu locuitorii antiseptici ai tari antiseptice pe care o locuiesc. sufar de frig si de nezbor. si am un inceput de platfus mental.
  acum e patru dimineata si ma bucur. nu mi s-a mai intamplat asta de multa vreme
  multumesc, tavitza
  sim

 2. Mulţumesc că mi-ai încredinţat bucuria dumitale. Îmi torn şi eu un ţoi de pălincă (dar tot prefer un vin moldovenesc) şi închin cu matale, oricine ai fi, oriunde ai fi, oricând ai vrea. Te îmbrăţişez şi te mai aştept.

 3. "dumitale" a spus:

  oricine ai fi….hmmmmm…adeca sa inteleg ca nu m-ai recunoscut. o fi fost de vina noaptea bata-o vina. sau cine stie, drumurile s-or fi incalcit in parul meu, iar panza de sac a vorbelor s-o fi rupt pe la coate si nimeni nu ma mai recunoaste in drumeata de acum. da nu-i nici un bai. statuile din oradea inca ma recunosc ))))
  noa, noroc si sanatate
  „dumitale”

 4. Adeca sa nu intelegi matale asta. Te-am recunoscut, oricine ai fi, oriunde ai fi, oricand ai vrea. Te imbratisez, draga „dumitale” si te mai astept.

 5. sihas a spus:

  Bună să-ţi fie zîua ţărane!Să şti că-mi plac scrierile tale!Mă bucur că mai sunt aşa oameni in neamu aista,că de când mi s-au prăpădit bătranii(de la poalele lu Codru-Moma)parcă s-a schimbat lumea pentru mine,chiar o unchioaie imi zîcea zîlele trecute:”S-o betejit lumea,parcă-s tăt mai răi oamenii!”
  Io nu prea scriu poezii,da mă scăpai:

  Ţărane,ţărane,ce dor mi-a fost de tine
  Şi de palma-ţi muncită,cu drag să ţi-o strâng!
  Tu mă îmbii cu o pălică şi o strâjauă de pîine,
  Eu vreau doar să asculţi ce+am în gând.

  V-au scris poeţii traiu
  Şi doinele cântatu-v-au jalea,
  Iară tulnicele şi naiu
  Le-au acompaniat recitarea.

  V-aţi crescut odraslele prin munca
  Şi a-ti preţuit fiecare petic de pamânt.
  După o săptămână întreagă de muncă
  Dumineca a-ţi prins-o îngenunchind.

  Nu ştiu cum să ţi-o spui ţărane,
  Mai bine adă o cantă cu vin
  Că o să-ţi povestesc din urbe
  Şi nu vreau să-ţi pară un chin.

  La noi marea majoritate
  Caută lene plătită!
  Nu-ţi vine a crede,dar o găseşte,
  Şi se socoată o reuşită!

  Nu te supăra tu pă mine
  Că până nu ţi+o spui pace n-am:
  La noi ca să faci pe cineva de ruşine
  E de-ajuns să-i spui că-i…ŢĂRAN!…

 6. Mulţam, Sihas(strule), mi-a prins bine. E vreo lună de când nu am mai postat nimic, pentru că aproape socotesc o tânjeală să fac asta, când îs atâtea de făcut… Mesajul dumitale a picat taman când simţeam că n-o să mai birui. Şi a venit să mă tragă de mânecă…

  Iar cât despre ce spui dumitale în versurile pe care mi le-ai trimis, e atât adevăr cât pentru o cantă de lacrimi. Şi aşa mai stricarăm (sau împlinirăm?) gustul unui vin…

  Să ne trăim!

  • Ciprian a spus:

   buna ziua,..va rog sa’mi lasati un numar de tel sau o adresa unde va pot cauta,..sunt dansator la ansamblul crisana, si am nevoie de ajutorul d’voastra pentru coregrafia unui dans,..mai exact am nevoie de doua strigaturi de legatuta intre dansuri,..astept raspunsul d’voastra…Va multumesc… ciprian

 7. Silvia a spus:

  Buna sa-ti fie ziua badie Blaga. Nume mare de fruntas roman. Ce-l cinstesti cum se cuvine. Bravo tie! Faci ce trebuieste facut pentru Eminescu. Sa-l stie tara adevarat. Ceea ce este. Nu cum vor dusmanii sa ni-l denigreze.
  Io uiti ce-am gasit di el si di-ai nostri eroi pi Internet. Sigur ti-or plase si le-oi da si mata mai diparti ca-i copiatu slobod la tate aistea:

  Eminescul politic. Invierea Neamului intru Mihai Eminescu

  Spre Eminescu. Raspuns romanesc la amenintarile prezentului si la provocarile viitorului

  Maresalul Ion Antonescu si Corneliu Zelea Codreanu

  Comandantii legionari Mota si Marin. Testamentele lor politice

  Nicolae Iorga – Testamentul politic

  Secretul sabiei de foc. Sau Cum e cu putinta Fenomenul Legionar

  Autoaparare psihica. Cum sa devii imun la manipulare

  Buna sa-ti fie inimia badi

 8. Vilhelmina a spus:

  Inca una la fel:

  Arma cuvantului la Mihai Eminescu

 9. Timpau Amalia a spus:

  Buna ziua Domnule Octavian,
  Am sunat aseara pe mobilul Maestrului si am fost socata sa aud unde se afla si ca este bolnav. Doream sa va multumim din tot sufletul pentru Revista „Zodii in cumpana” (al carui redactor responsabil sunteti) pe care am primit-o si suntem deosebit de onorati ca nu ne-ati uitat. Este o stafeta pe care ati primit-o peste generatii de la doi dintre marile Nume ce sunt prezente in paginile revistei si, poate, revista visata si de tatal meu si de multi altii asemenea lui, ca iubitori ai frumosului din Cuvant.
  Va dorim tot binele din lume, Dumneavoastra si familiei dumneavoastra, iar Maestrului insanatosire grabnica (spunea ca se va retrage in Remesias, daca bine am auzit). Deci o retragere in Poezie… in Cuvant ?!
  Va rugam sa nu ne ocoliti cand treceti prin zona…
  Cu deosebit respect si consideratiune pt. munca nobila pe care o desfasurati,
  Amalia & Octavian Timpau

 10. Octavian,
  mi-ar face placere sa te cunosc, poate la o cafea sau o bere si-un pahar de vorbe, ardelenesti.
  Daca bine-am „recherchiert” locuim in acelas oras in centrul Europei, deci nu in Bulz.

  pan-atunci numai de bine s-auzim !
  Theodor Domocos

 11. pascu balaci a spus:

  Bine l-ai catanit pe florin ardelean cu privire la aprecierile la al cincilea anotimp si la ziarul Crisana,beneficiez si eu de unele aprecieri din partea intunecimii sale ,dar nu m-am slobozit inca, aud ca si-a luat si doctoratul cu cartea sa, plina de inexactitati si de partizanate politice. Da mi si mie un semn ca mai tii condeiul in mana, transmite la tatal tau salutulmeu, am sa-l caut sa-i dau o piesa de teatru despre Tanase Todoran,eh, de-am fi avut revista literara la dispozitie, cine ar mai fi ca noi. Te imbratisez din balconul apartamentului d e pe Republicii cu un gand regal,pascu balaci

 12. catalina a spus:

  buna octavian,poate numele iti spune ceva daca nu prenumele. e de prisos sa-ti povestesc cum am crescut alaturi de zbuciumul ,dragostea si vigoarea operelor tale,iar acum munca voastra e cu adevarat titanica,pe care o admir din toata inima.niciodata bulzul nostru nu a fost atat de valoros si plin de farmec,tu si tatal tau l-ati adus la rang de monument.satul nostru,incondeiat parca-si spune povestile si istoria… toate-s mai bune la noi, chiar si palinca … sanatate fam. tale

 13. georgepena a spus:

  Dacă aveţi numere mai vechi, mai noi din „Zodii în cumpănă”, paper, m-aş bucura să ajungă şi pe la mine.Plăteşte pensionarul destinatar.
  Adresa mea este:
  George Pena
  Com. Drăgăneşti-Vlaşca
  Str. Şoseaua Alexandriei Nr.45
  Jd. Teleorman
  Cod p0stal:147.135
  Mail:penagheorghe9@gmail.com

 14. Alexandru Balogh a spus:

  Iubitule Domn taran

  M-am gandit sa-ti las un mesaj. Apoi … m-am gandit ce as putea eu oare scrie unui taran, unui arhetip de om taran care prin insasi fiinta, existenta lui duce mai departe, poate de multe ori fara sa stie, demnitatea numelui de roman?
  Unii cred ca teancul de diplome sau cumulul de functii le da dreptul de a fi numiti domni. Altii … se lauda cu realizari dincolo de hotarele tarii si nu-s putini cei cu care ne mandrim ca sunt romani. Pentru mine insa, adevarata domnie se vede in coloana vertebrala, in dorinta de a pastra si duce mai departe, nealterate, datinile, neasemuita bogatie si frumusete a culturii traditionale romanesti, lucruri care ne deosebesc, lucruri care ne fac romani, cu bune cu rele, intr-o lume in care uniformizarea e cuvantul de baza. Avem toti momente de slabiciune, unii se mai rusineaza din cand in cand ca sunt romani. Insa in aceste clipe, nu avem decat sa ne intoarcem la radacinile noastre, la coloana noastra vertebrala pentru o gura proaspata de romanism si speranta. Ahhh, ce buna e! Imi voi pierde si ultima speranta, voi sti ca am pierdut definitiv lupta salvarii noastre ca natiune in clipa cand voi auzi un taran, imbracat in straie populare, spunand: „Mi-e rusine ca sunt roman”.
  Inainte ca asa ceva sa se intample insa, multi ghetari se vor mai topi, munte cu munte se va intalni si chiar aceasta lume va pieri. Iar pentru asta, Iubite Domn taran, iti multumesc

 15. sim a spus:

  E Craciun si-n occident. Unul din cele multe, venit fara zapada si rezumat la o mare ghiftuiala…

  ce departe sunt iernile din carpati cand zapada se cladea pana in cer si agatzata de bunda mamutzei inotam prin nameti pana la magazinul satesc unde Ciohandru vindea ciocolata cu rom…
  era frumos remetiul atunci. ca o carte cu poze din povesti….

  in anii ce trecura, am bantuit multe tari, am aprins candela multor Craciunuri, dar nimic nu a fost atat de magic, atat de extraordinar precum Craciunul copilariei la Remeti…

  Multzam dara pentru cartea ceea de traditii ce o gasii pe net…
  casele din barne s-au daramat iar cei dragi s-au mutat mai toti in cer…dar uite ca, gratie tie, au regasit voroavele lor, colindele lor..si de fiecare data cand le citesc ii aud cantand intr-un colt de amintire …si cerul coboara iar in buza ferestrei iar aerul devine bland, duios ….multumesc, dace!
  sarbatori fericite, dacule si un an nou plin de impliniri!

  „dumitale”

 16. Buna sa va fie inima.

  Am dat din intamplare peste acest blog si mi-au placut foarte mult ”gandurile de la marginea lumii”. Am descarcat si culegerea inedita de colinde şi cantece de stea adunate de prin Valea Iadului.

  Si pentru ca mi-au placut foarte mult si pentru ca am, la randul meu, mai multe e-case de care imi place sa ma ingrijesc (http://clujul-online.ro/ şi http://transilvania-online.com/ ), voiam sa va intreb daca as avea permisiunea Dumneavoastra sa preiau o parte dintre colindele adunate si sa le postez pe site-ul Transilvania online (la sectiunea TransilPEDIA).

  Evident, cu precizarea culegatorului, a persoanei de la care au fost culese, cu descrierea completa a materialului bibliografic din care au fost preluate si link către e-casa Dumneavoastră pentru mai multe informaţii.

  Asteptand raspunsul Dumneavoastra, va multumesc si, in speranta ca veti avea ragazul necesar, va invit la o plimbare prin “batatura mea”…

  Alina Miron

 17. Andrei a spus:

  acealasi Tavi.Te salut din Tel Aviv

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: