Privatizarea radioului şi televiziunii publice?

Printre priorităţile anului viitor ale senatorului Cristian Bodea, priorităţi despre care am vorbit şi în postarea anterioară, se găseşte una care are darul să mă tulbure. Senatorul vrea privatizarea televiziunii şi radioului public. Pe ce motiv? Presa ne spune că senatorul ar fi precizat că acestea înghit sume uriaşe pentru a fi folosite ca instrumente de propagandă a Guvernului.

Dacă acesta este motivul, de ce trebuie privatizate aceste obiective? Nu e mai simplu să gândim la eliminarea ingerinţei politicului în treburile radioului şi televiziunii şi la menţinerea acestora ca instrumente educative de masă?

Poate senatorul să-mi afirme că o televiziune privată, să ne referim la atât, va realiza producţii-documente ca „Zestrea românilor” sau emisiuni ca „Profesioniştii” sau „Garantat 100%”? Sau poate senatorul să-mi spună că acestea nu sunt necesare?

Poate senatorul să mă contrazică dacă aş spune că televiziunile private au ajuns tot instrumente de propagandă?

Ideea ca privatizarea unui obiectiv de acest tip duce la rentabilizarea lui este, în sine, păguboasă. Unele lucruri nu se măsoară în bani. Poate că ar mai trebui încercat o dată: afară cu politicul din management, afară cu politicul din emisiuni, afară cu politicul din publicitate – în posturile de radio şi TV publice.

Înghit acestea sume uriaşe de bani? O parte din costuri ar fi justificate, dacă destinaţia instituţiilor în cauză ar fi complementară şcolii (nu aşa cum e desenată şcoala azi, desigur). Cealaltă parte ar dispărea, odată cu miza politică şi crearea unui nou peisaj de acţiune a instituţiilor.

Dacă susţine că privatizarea posturilor de radio şi TV publice este calea cea bună, din raţiuni economice, atunci senatorul, fiind consecvent cu ideile sale, trebuie să meargă până la capăt: privatizarea bisericii, privatizarea şcolilor şi, mai ales, privatizarea parlamentului.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: