O lege specială a gazelor de şist?

Senatorul Cristian Bodea a informat recent publicul asupra priorităţilor lui pe anul 2014, în opt puncte. Dacă la majoritatea am reacţionat pozitiv, trei dintre ele îmi provoacă nedumeriri şi chiar… tristeţuri provinciale. Este vorba despre o lege specială a gazelor de şist, despre privatizarea posturilor radio şi tv publice şi despre o lege a managementului instituţiilor publice, care să pună capăt simulacrelor de concursuri, dar recunoscând numirea pe criterii politice. Am să dedic câte o postare fiecăreia dintre cele trei priorităţi ale senatorului, pe care, spun din capul locului, sper să şi le reevalueze sau măcar să le nuanţeze.

Senatorul ne spune că vrea o lege specială a gazelor de şist, care să prevadă garanţii clare de mediu şi financiare, precum şi despăgubiri reale din partea companiilor exploatatoare pentru cetăţenii afectaţi.

Cristi ştie că românii nu vor exploatarea gazelor de şist. Sigur, nu avem un indicator sociologic pentru a susţine asta, dar avem altceva, chiar mai edificator: refuzul autorităţilor de a organiza un referendum cu această temă. Oricui vrea să judece, refuzul spune că autorităţile ştiu că procentul opozanţilor e colosal şi nu poate fi schimbat semnificativ nici prin mijloacele „subtile” pe care le au la dispoziţie.

Şi atunci, de ce şi în numele cui vrea senatorul Bodea o lege a gazelor de şist cu garanţii de mediu şi financiare?

Singura explicaţie pe care mi-o pot da e că senatorul Bodea ştie mai multe. De exemplu, că înţelegerile care s-au făcut fără ştiinţa poporului asupra exploatării resurselor naturale sunt imposibil de atins. Secretizarea contractelor asta demonstrează. Jandarmii asta arată. Hărţile concesionărilor strigă o împărţire procentuală între puteri de peste capetele noastre prea puţin luminate.

Bănuiesc că, dincolo de activitatea pe social media, Cristi mai merge şi în teritoriu. Că mai are importanţă pentru el ce cred oamenii, chiar şi atunci când el s-ar putea să vadă altfel lucrurile. Că mai ştie că e în Parlament nu numai pentru a gândi, pentru a se lupta pentru oameni, ci şi pentru a ne reprezenta. Urâţi, săraci, proşti, cum om fi.

Mai mult, om fi noi, cei „de rând”, mai tolomaci, dar asimilăm şi pe academicieni prostiei noastre? Academia a spus nu gazelor de şist. Sunt parlamentarii mai deştepţi şi ca academicienii acum?

Vrea senatorul Bodea totuşi o lege a gazelor de şist, care să nu lupte direct cu înţelegerile asumate de cei care se cred stăpânii acestei ţări şi să ne dea şi nouă niţică satisfacţie? Cum ar suna asta (dau un exemplu, nu o sugestie): exploatările să se afle la o distanţă mai mare de 100 km de rezervaţii şi parcuri naturale, de zone de interes turistic. Simultan sau niţel anterior, o reevaluare a obiectivelor naturale şi turistice. Dacă l-am fi ascultat pe Prinţul Charles, am avea suficient de multe parcuri naturale, încât orice discuţie despre exploatări periculoase să fi fost sterilă. Fără referendum, fără jandarmi, fără garanţii. Şi fără „radicalismul ecologist” la care am ajuns să rezumăm orice discuţie.

Îl rog pe senatorul Bodea să facă o vizită împreună cu senatorul Boeriu în circumscripţia acestuia şi să ia la gustat apele minerale de la Tinca, unde e doar exploatare petrolieră. Şi să se ia la povestit cu locuitorii din preajma viitorului obiectiv de explorare de la Tulca. Să-mi spună şi mie apoi cum e să cădem din nou în plin obscurantism şi dacă mai avem vreo garanţie de dat, când va afla că bătrânele din zonă ţin post negru, când s-a reactivat credinţa în magie şi practica acesteia – epuizând orice speranţă şi redescoperind o „modalitate” de luptă care nu mai ţine de prostie. Ci de disperare.

Orice cercetător ar fi fericit să calce acum în zonă. Nu degeaba spune profesorul Kahl că România e paradisul oricărui cercetător.

Să meargă doar în profunzimea consecinţelor sociologice ale intenţiilor de explorare a gazelor de şist, şi sunt sigur că senatorul Bodea, împreună cu distinsul domniei-sale coleg, ar reevalua prioritatea unei legi a gazelor de şist cu garanţii de mediu şi financiare şi ar fi alături de noi, pe faţă sau printr-o cale mai puţin perceptibilă nouă, celor care suntem privaţi momentan de decizie asupra prezentului şi viitorului acestei ţări, care nu vrem exploatare, nici măcar explorare, unii dintr-un „radicalism ecologist”, alţii din convingerea că orice resursă şi orice privatizare este făcută astăzi pe şest.

Avertizez, cred în premieră, asupra redeclanşării unor fenomene socio-etnografice ce ţin de o lume clasată, provocate de isteria explorării gazelor de şist, pe care nicio clasă politică nu va fi capabilă să le ţină sub control. Jandarmii nu pot fi trimişi să lupte cu magia. Dar, dacă îmi amintesc de flacăra violet, mi-e teamă că s-ar găsi destui acolo, sus, care ar fi capabili să intersecteze planurile. În calitate de mărunt cercetător, sunt entuziast. Aşa putem avea un nou Voiculescu, un nou Eliade. Aşa am putea retradiţionaliza satul românesc. În calitate de cetăţean român al secolului XXI, sunt trist. Şi n-are rost să pun întrebarea: cine a întors în urmă cu un secol mintea acestor oameni?

Nicio lege, nicio companie şi niciun om de pe lumea asta nu ne poate oferi garanţiile de care avem nevoie azi. Să mai încercăm peste vreo zece ani. Ca să grăiesc cum ar grăi un „radicalist ecologist” care nu sunt: Dacă în zece ani lumea nu va fi asumat deja că orice tulburare a ordinii naturii are un efect global şi nu va fi făcut deja o religie din protejarea, indiferent de costuri, a unei planete îmbolnăvite de un grup minuscul de inconştienţi!

Că, dragă Cristi, dacă am putea emigra pe Marte cum emigrăm din România, ar fi mai simplu.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: