Scripta furtiva

Florentin Smarandache introduce o noua specie poetica: poemele cu poeme. Doua plachete de „poeme cu poeme” sunt la dispozitia cititorilor: „ReSentimentele” (Oradea, 2013) si „PreSimtiri si PostSimtiri” (Oradea, 2013).

Poemele cu poeme ale lui Florentin Smarandache sunt o surpriză plăcută în peisajul oarecum anost al poeziei româneşti de început de mileniu trei.

O succesiune ameţitoare de metafore şi personificări, de eboşe şi meditaţii, de expresii sucite şi alăturări paradoxiste, care fac un tot al unui document criptat (scriptum furtivum, scriptum cifratum), scoase pe bandă rulantă ca dintr-o bancă de idei al cărei proprietar împrăştie mărgăritare cu generozitate, nonşalanţă sau aparentă lipsă de discernământ.

Pentru cititorul pretenţios de poezie, micile inegalităţi estetice pot deranja. Sunt convins că până şi acestea sunt căutate cu lumănarea de autor. Până la urmă, Florentin Smarandache şi-a propus şi ne-a spus-o, nu o dată, să ia literatura în serios până la o linie. Dincolo de linia aceea, începe revolta.

Publicul românesc de literatură trebuie să fie şi are să fie tot mai atent, n-am îndoieli, la ce face Florentin Smarandache şi de o parte, şi de alta, a liniei.

Neobosit, alert, productiv, vivace, Florentin Smarandache nu şi-a epuizat – dovadă peremptorie şi aceste poeme cu poeme – resursele. Nici pe departe.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: