Văi şi drumuri în Remeţi (Bihor)

Am colaborat, cu plăcere şi satisfacţie, la redactarea unei lucrări speciale despre câteva din văile şi drumurile din localitatea natală (Remeţi, Bihor). Greul lucrării l-a dus un prieten deosebit, dr. Aurelia-Florina Dumiter, umila mea persoană contribuind doar cu scurte notiţe de etnografie şi istorie.

Reproduc aici cuvântul introductiv, pentru a clarifica premiza de la care a pornit această colaborare.

 

Un afluent al Văii Iadului se numeşte, extrem de expresiv, Valea cu calea. Este multă poezie în acest microhidronim, dar nu este numai poezie.

Ideea acestei cărţi s-a născut din constatarea, aparent banală, că fiecare pârâu afluent al râului Valea Iadului (Bihor), care stră-bate satul Remeţi, este acompaniat de un drum sau cel puţin de o cale. De aici până la a afirma o realitatea subtilă a locului (şi, în general, a satelor din Apuseni), aceea că pâraiele şi traseele de picior sau de care însoţitoare se constituie într-un adevărat sis-tem nervos central al activităţilor localnicilor, nu este decât un pas. Pasul acesta trece, însă, prin aprofundarea multidisciplinară a locurilor şi a mentalului locuitorilor.

Este ceea ce am încercat să facem, un geograf şi un etnograf, adunând în teren o serie de date, care, din păcate, nu au încăput decât parţial între copertele acestei lucrări.

Gradul mare de fragmentare a reliefului şi altitudinile relativ mici întâlnite în acest bazin hidrografic au constituit premise fa-vorabile pentru popularea, chiar dacă pe alocuri numai tem-porară, a văilor şi versanţilor arealului de studiu. Astfel, versanţii şi văile afluente colectorului principal, Iadul, sunt brăzdate de drumuri de care sau de poteci şi cărări care făceau – şi mai fac încă – legătura între aşezările umane grupate în valea principală şi cătune sau sălaşe, ultimele fiind folosite de locuitorii Văii Iadului pentru vărarea animalelor sau ca adăposturi pentru perioadele în care îşi lucrau pământurile situate la o anumită distanţă de locuinţa de bază. Unele dintre drumurile ce însoţesc cursurile de apă erau folosite de muncitorii forestieri pentru a ajunge la parchetele în exploatare, care ulterior erau împădurite, fapt ce determina utilizarea acestor drumuri de care sau poteci de munte un timp relativ îndelungat.

Pentru o mai bună înţelegere a termenilor şi denumirilor specifice arealului Văii Iadului, e necesară o precizare. Astfel, termenul de „vale”, chiar dacă ea reprezintă o formă de relief, este adesea folosit în denumirea cursurilor de apă de către localnici. Locuitorii Văii Iadului nu denumesc râul „Iad”, aşa cum el apare pe hărţi sau în scrieri mai vechi care fac referire la acest areal, ci îi spun Valea Iadului, atât cursului de apă, cât şi arealului care intră în orizontul lor de cunoaştere ca aparţinând de cursul de apă. Acelaşi fenomen este întâlnit şi pentru alte râuri din această regiune: Valea Gugii (Guga), Valea Leşului (Leşu), Valea Dăicii (Daica), Valea Izvorului (Izvorul) ş.a. În lucrarea de faţă, termenul de „vale” va fi folosit în desemnarea numelor cursurilor de apă doar în dezbaterea chestiunilor de etnografie.

Pentru a face această lucrare interesantă pentru un public mai larg (turişti, operatori de turism, administraţie locală), am adăugat cercetărilor noastre câte un mic capitol de atracţii turistice pentru fiecare „vale”.

Dacă partea geografică este mai dezvoltată în cuprinsul volumului, o sumedenie de informaţii de microtoponimie şi de istorie locală rămân pentru o prezentare viitoare.

Fiecare vale şi fiecare loc au o poveste care trebuie spusă, iar urmele etnografice – în special clădiri – stau sub urgenţa de a fi consemnate şi propuse spre conservare.

Un mic fragment din acest volum:

valea gugii

Proiectul s-a desfăşurat cu ajutorul Consiliului Judeţean Bihor, prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor. Cartea apare sub sigla Editurii Duran’s, cu sprijinul nepreţuit al prietenului Ovi D. Pop.

Reclame
1 comentariu
  1. Lia Dumiter a spus:

    Multumesc, Tavi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: