Votul basarabenilor şi scuipatul dlui Ciutacu

Un ziarist pe care îl urmăresc,  dl. Victor Ciutacu, probabil sub influenţa unei umilinţe pe care o simt şi eu, comite o mare nedreptate când „scuipă între ochi” pe cei care poartă „grija” românilor uitaţi în „Republica Moldova”. Îmi permit să reacţionez cu un mărunt comentariu, nu atât pentru că dl. Ciutacu mă scuipă şi pe mine între ochi, cât pentru că scuipatul domniei-sale se lipeşte şi pe fruntea celor mai obidiţi dintre românii nord-dunareni în ultima jumătate de secol.

Câteva milioane de basarabeni, scuipaţi în numele a câtorva mii de voturi.

Cum ştie, probabil, multă lume, cetăţenii români care s-au dus la urne la Chişinău pe 6 decembrie au votat în proporţie covârşitoare un anume candidat. Acel candidat, spre deosebire de contracandidaţii lui principali, a lansat în mod constant în ultimii ani mesaje direcţionate spre românii basarabeni, fie himerizându-i cu o intrare comună a celor două ţări româneşti în UE, fie cu promisiunea acordarii cetăţeniei române prin proceduri simplificate, fie prin convingerea primarului Chişinăului de a se afişa între susţinătorii d-sale. Au mai fost şi altele, dar aceste trei mesaje mi se par cele mai importante.

De departe, cea mai percutantă dintre ele a fost promisiunea simplificării acordării cetăţeniei române, pentru care cauză ultimul guvern în funcţie s-a şi făcut că mişcă ceva, deşi sub ameninţarea occidentului nemulţumit, ba şi împleticindu-se în incompetenţă. Prognoza optimistă a candidatului în cauză era acordarea a circa 800.000 de cetăţenii basarabenilor, în regim de urgenţă. Un gest reparatoriu logic şi legic.

Considerând această mare miză, să obţii la Chişinău doar câteva mii de voturi, şi acelea mijlocite oarecum de primarul Chişinăului, e aproape un eşec.

Este, însă, evident, că basarabenii cetăţeni români nu au votat la Chişinău decât în proporţie infimă, deşi sărăcia şi lipsa de informare a majorităţii acestora putea fi mai abitir speculată de candidatul în cauză. În consecinţă, nu e precaut să îi acuzi pe basarabeni de autenticitatea acestui vot, cum nu e precaut să scuipi în aceeaşi direcţie, când nu poţi aprecia cu cine au votat basarabenii domiciliaţi în România.

E trist că peste Manifestul de Unire a lui Nicolae Dabija se suprapune, pe lângă atâtea altele, o asemenea reacţie din partea unei voci cu autoritate în presa românească.

Sunt convins, însă, că dl. Ciutacu va reveni la sentimente pozitive faţă de basarabeni, ca şi faţă de cei care le poartă grija.

Referinţe:

http://www.ciutacu.ro/articol/asta-nu-mai-e-%C8%9Bara-mea/

http://www.literaturasiarta.md/

PS La fel de nedreaptă mi se pare anatemizarea emigraţiei româneşti pentru că un procent de nici 5% din românii ce se găsesc în afara graniţelor au votat un anume – acelaşi – candidat. Socotind că în „diaspora” (termen impropriu uzitat curent de mass media) se găsesc cel puţin două milioane de electori români, pare mai degrabă că s-au auto-privat de la vot, şi că dl. Ciutacu nu e cazul să îşi pună întrebări cu privire la legitimitatea votului lor. Iar teza că votul a fost decis de către „diaspora” este ridicolă. Dar de ce să nu fi fost decis de ţigani, la o adică?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: