Savantul Caşin Popescu, la Oradea

Am plăcerea să anunţ prezenţa la Oradea a dlui Caşin Popescu. D-sa va conferenţia, pe teme variate, de la istoria românilor până la turbine sonice, la Biblioteca judeţeană Gheorghe Şincai, joi, începând cu orele 17, un eveniment organizat de Societatea cultural-ştiinţifică AdSumus.

Caşin Popescu (născut la Huşi, la 17 august 1921) coboară dintr-o veche familie de boieri moldoveni, confirmată în cin de Ştefan Vodă cel Mare. După ce a absolvit renumita Şcoală Politehnică de la Bucureşti (Facultatea de Construcţii), este reţinut la catedra de Hidraulică de însuşi decanul facultăţii, Dionisie Germani, căruia îi va fi asistent din 1943 până în 1947, când profesorul este îndepărtat din şcoală pentru neconformism ideologic. Până în 1951, Caşin Popescu va activa ca liber profesionist (antrepriză, expertize, proiecte). Următorii 30 de ani va fi obligat să se angajeze “la stat”, unde a lucrat exclusiv în proiectare, punându-şi semnătura pe mai multe unicate în lumea construcţiilor. Meritele i-au fost recunoscute chiar şi de administraţia comunistă, conferindu-i-se distincţia de “Specialist de înaltă calificare” de către Forul de Stat al Construcţiilor, Arhitecturii şi Sistematizării.

Lui Caşin Popescu îi datorăm reşedinţa de la Bran a Arhiducesei Ileana; restaurarea Bisericii Scaune din Bucureşti; singura staţie de cercetări a mangnetismului terestru din România; cabina izobară Faraday, amovibilă, destinată studiilor geofizice ale subsolului marin din apele româneşti ale Mării Negre; podul-conductă, în arc răsturnat, de la Vatra Dornei, format din două conducte autoportante; podul de şosea din beton armat de la Sinaia, peste râul Prahova, cu o consolă de capăt curba de 9,50 m, lungime măsurată pe axul consolei, cea mai mare consolă de capăt pentru un pod de şosea din Europa; proiectele pentru complexul industrial de exploatare petrolieră de la Baroda (India), pentru care statul român a furnizat turlele şi tehnologia de extracţie; dar şi introducerea unui factor nou în alegerea conductorilor de energie electrică pe liniile aeriene de medie şi înaltă tensiune; formule noi de calcul pentru calculul rezistenţelor suplimentare la înaintarea în curbe pe liniile de cale ferată forestieră; un procedeu de calcul al perioadei de oscilaţie sub sarcini dinamice; soluţii noi în calculul vibraţiilor plăcilor circulare; calculul distanţei optime între suporţii liniilor aeriene de transport de înaltă şi medie tensiune; calculul elementelor din beton armat ţinând cont de minima rezistenţă la tensiune a betonului (teorie şi tabele de dimensionare), amortizorul hidrodinamic pentru pompe cu piston şi multe alte realizări tehnice şi teoretice.

Caşin Popescu a pus bazele teoretice ale hidrosonicităţii, o ramură a ştiinţei sonicităţii (al cărei părinte este Gogu Constantinescu), şi ale geometriei corpurilor compresibile (denumită de autor geometrie sonică). În geometria sonică, planul şi dreapta cu care operează geometria euclidiană nu pot exista decât ca părţi infinitezimale, în starea de compresibilitate, moleculele fiind diferite între ele. Starea de compresibilitate este exprimată de coeficientul de compresibilitate – stabilit de autor – bpt , unde p reprezinta presiunea şi t temperatura. Geometria euclidiană este geometria corpurilor pentru care coeficientul bpt este egal cu zero. Spaţiul euclidian este un spaţiu comod pentru reprezentări matematice, dar nu corespunde spaţiului fenomenelor naturale. Geometria sonică este geometria spaţiului universal.

În Germania, unde a emigrat de peste treizeci de ani, Caşin Popescu este tot mai preocupat de teoria şi practica recuperării energiei fenomenelor naturale (apă, aer, maree) cu ajutorul turbinelor actionând prin compresibilitatea fluidelor (denumite de domnia-sa turbine sonice), prezentându-şi ideile la mai multe Congrese internaţionale de Energie Curată, la începutul anilor 90. Turbinele sale sonice încă aşteaptă să fie experimentate.

În exil, Caşin Popescu s-a remarcat şi prin studiile sale de istorie veche, în care discută probleme ca originea etruscilor (Cine sunt etruscii, Oradea: AdSumus, 2004), Podurile peste Istrul din primul mileniu înainte de Hristos (Frankfurt : Coresi, 1987), Legenda Argonauţilor (Frankfurt : Coresi, 1988), localizarea insulei lui Ahile, Leuce, în Delta Dunării (Insula lui Achile, Leuce. Localizare şi precizări istorice, Oradea: Anotimp, 2000) sau Românii un popor născut creştin (Oradea: AdSumus, 2003). Are în lucru o monumentală istorie a românilor, primul volum fiind finalizat.

Este autorul a două volume de versuri, Decor median (Oradea: Anotimp, 1999) şi Jocul gâştei (Oradea: AdSumus&Abaddaba, 2001). A îngrijit ediţia completă a poeziilor lui Sandu Tzigara Samurcaş, Culesul de apoi (Oradea: Abaddaba&AdSumus, 2001).

Este, de asemenea, fondatorul publicaţiei „Zodii în Cumpănă”, pe care a tipărit-o între 1992 – 2004, la Durbach, Germania, care apare acum la Oradea, editată de Adsumus în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Bihor.

Societatea cultural ştiinţifică AdSumus din Oradea i-a tipărit, în colaborare cu edituri orădene, mai multe volume (menţionate supra), având în lucru primul volum al Istoriei Românilor şi o trilogie de teologie filosofică, Doctrina Christiana.

O prezentare a savantului, pe Enciclopedia României.

http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Ca%C5%9Fin_Popescu

1 comentariu
 1. anni-lorei m. a spus:

  Buna seara
  Ma bucur pentru Casin ca totusi a reusit sa duca revista mai departe. Din intimplare am ajuns pina pe aceasta pagina, cam tirziu intr-un fel. Anii in care ne mai scriam cu pixul erau mai frumosi.
  V-am scris in ultimele luni de citeva ori
  poate am un mail invechit de la Casin
  am colaborat cu el ani de zile la Zodii in Cumpana, dar asa e viata, uneori te duce cu apele tulburi….si trece marea pe linga tine si nici nu stii.
  Sper sa inteleg unde ar trebui sa trimit texte pentru Zodii in cumpana , si cu cine sa tin legatura.

  Locuiesc la Koeln, si mailul meu este mai sus.
  cu stima
  anni-lorei m.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: